Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com


Akne er kronisk betændelse i talgkirtlerne i huden. I begyndelsen af puberteten stimulerer kønshormoner talgkirtlerne til at producere mere fedt. Det viser sig ved, at huden bliver fedtet. Samtidig øges produktionen af hudceller, som lukker talgkirtlernes udførelsesgange, så en del af fedtet ikke kan komme ud. På den måde dannes en hudorm (fra latin: comedo). Man kan se dem på hudoverfladen som små hvide, lidt hævede knopper, nogle med en sort plet i midten.

Inde i hudormen er der fedt, hudceller og almindeligt forekommende hudbakterier. Bakterierne trives godt i det syrefattige miljø og formerer sig inde i hudormene. Derved produceres stoffer, som kan trænge ud i den omgivende hud og fremkalde betændelse. Det viser sig som en rød, øm bums, som før eller siden får en gullig overflade.

De fleste bumser heler af sig selv, men de, der bliver hårde og dybtliggende, kan resultere i varige ar. Ikke alle hudorme bliver til bumser, men så længe der er øget produktion af talg og hudceller, opstår der hudorme, og der er risiko for, at der udvikles nye bumser.

Akne er mest udbredt hos unge i alderen 15-18 år. Det aftager og forsvinder for de flestes vedkommende omkring 20-års-alderen. Men akne kan også forekomme hos ældre, især hos kvinder.

 

Talgkirtler ved akne

  Lukket eller hvid hudorm
Kan knap ses, men føles som en lille knop på huden.
     
  Åben eller sort hudorm
Ses som en hævet knop med en sort prik i midten. Det sorte er ikke snavs, men farvepigment som normalt findes i huden.
     
  Bums
Antallet af bakterier, som normalt er i huden, og talgkirtler er øget, og der har udviklet sig en betændelse – en bums er dannet.
     
  Byld
Talgkirtlen er sprunget, og betændelsen har bredt sig til vævet omkring bumsen.


Hvad kan jeg selv gøre?

Vask ansigtet 1-2 gange dagligt med en mild og hudvenlig sæbe eller rensecreme. Fede (tyktflydende) cremer og salver kan lukke talgkirtlernes udførelsesgange og bør derfor undgås. Du kan godt bruge et dækkende produkt til at camouflere bumserne, bare du undgår fedtede produkter.

Der findes mange lægemidler til behandling af akne. Al aknebehandling bør foregå over en længere periode (måneder eller år) for at opnå det bedste resultat. Formålet med behandlingen er dels at mindske eksisterende bumser, dels at forhindre, at der dannes nye bumser, da selve sygdommen forbliver i huden, til man er vokset fra sin akne. Det betyder, at det kan være nødvendigt med daglig behandling i flere år. Tal med lægen om, hvilken behandling der er bedst til dig.
På apoteket har de gode receptfrie lægemidler, som indeholder benzoylperoxid, til behandling af akne. Disse midler egner sig som førstevalg til egenbehandling af akne.


Basiron® 5 % gel
Basiron® 10 % gel
Basiron® 5% Wash gel

Husk!

Akne kan behandles effektivt.
Vær stædig og tålmodig – giv behandlingen en chance for at give et resultat!
Søg læge, hvis de receptfrie lægemidler ikke hjælper.

Oplysningerne på denne side er gennemlæst af hudlæge Birgitta Wilson Claréus.

Oplysningerne på siden kan ikke gøre det ud for en konsultation hos lægen. Hvis du har symptomer, som beskrives på vores hjemmeside, skal du kontakte lægen for at få stillet en diagnose og blive korrekt behandlet.