Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com DermQuest


Kønsvorter er en meget almindelig kønssygdom. Sygdommen medfører vorter i underlivet, på penis, i skedeåbningen og andre steder i underlivet.

Udslættet skyldes vortevirus, som er i familie med de vira, der forårsager hånd- og fodvorter. Vorterne smitter ved direkte kontakt, men også bløde håndklæder kan sandsynligvis overføre smitte. Efter smitteoverførsel tager det mindst en måned, inden vorterne dannes, og det kan tage flere år, før vorterne udvikler sig. Vortevirus kan også ligge latent i underlivet i lang tid uden at give symptomer. I den periode kan man sandsynligvis smitte sin partner. For at blive smittet med kondylom skal huden være modtagelig for vortevirus.

Der findes tre forskellige typer vorter, spidse, knudrede eller helt flade, som kan være vanskelige at få øje på. Kondylom kan nogle gange være vanskelig at skelne fra talgkirtler, som ofte forekommer i underlivet.

Der findes ingen prøver, som kan fastslå, om en person har kønsvorter, men diagnosen stilles ved undersøgelse ofte ved hjælp af en forstørrelseslampe.

Som alle vortevira er kondylom en sygdom, der heler af sig selv hos de allerfleste mennesker. Det plejer at tage 6-12 måneder, selv om nogle kan have vorterne meget længere.

Behandlingen består i første omgang af, at man smører en opløsning eller en creme på, som indeholder podofyllotoxin, der kan bekæmpe vorterne. Behandlingen foregår i tre dage om ugen i nogle uger. Alternativ behandling er frysebehandling, som foregår uden bedøvelse. Ved kirurgisk indgreb bedøves huden med en salve inden indgrebet, som kan være at klippe, skære eller brænde vorterne væk.

Kondylom kommer sjældent igen, når den er væk, men det kan ske. Hvis der er gået tre måneder, kan man anse sig som helbredt.

Oplysningerne på denne side er gennemlæst af hudlæge Birgitta Wilson Claréus.

Condyline® 5 mg/ml kutanopløsning