Galderma


 
Basiron.com
   
  Restylane.com
   
  DermQuest
   
   


Akne er en kronisk betennelse i talgkjertlene i huden. I begynnelsen av puberteten stimulerer kjønnshormonene talgkjertlene til å øke fettproduksjonen. Det merkes ved at huden blir fetere. Samtidig øker produksjonen av hudceller. Dette tetter til talgkjertlenes utganger, slik at en del av fettet ikke kommer ut. På denne måten dannes en hudorm (på latin: komedon). Disse hudormene ser man på hudoverflaten som små, hvite og litt opphøyde prikker og noen av dem har et svart punkt i midten.

Inne i hudormen finnes fett, hudceller og vanlige hudbakterier. Bakteriene trives godt i det syrefattige miljøet og øker i antall. Slik oppstår materie som kan trenge ut i huden omkring og fremkalle en betennelse. Den viser seg som en "kvise", dvs. en rød og øm knute som før eller senere får en gulhvit topp.

De fleste kvisene forsvinner av seg selv, men de som blir harde og dype kan føre til arr i huden. Ikke alle hudormene utvikles til en kvise, men så lenge det finnes en økende produksjon av talg og hudceller, dannes det hudormer og det oppstår en risiko for utvikling av nye kviser.

Den verste akneperioden er når man er i en alder på mellom 15 og 18 år, og vil for de fleste avta og forsvinne i 20-årsalderen. Akne forekommer også hos eldre mennesker og da framfor alt hos kvinner.
 

Talgkjertler med akne

  Lukket eller hvit hudorm
Er knapt synlig, men føles som små knotter på huden.
     
  Åpen eller svart hudorm
Vises som opphøyde punkter med en svart prikk i midten. Det svarte er ikke smuss, men fargepigment som normalt finnes i huden.
     
  Kvise
Bakterier som normalt finnes i huden, og talgkjertlene har økt i antall og det har oppstått en betennelse – det er dannet en kvise.
     
  Byll
Talgkjertelen har sprukket og betennelsen har spredt seg til vevet rundt kvisen.


Hva kan jeg selv gjøre?

Vask ansiktet 1-2 ganger per dag med en mild og hudvennlig såpe eller rengjøringskrem. Fete kremer og salver kan tette til talgkjertlene og skal ikke brukes. Du kan godt bruke dekkremer o.l. for å dekke over kvisene, bare du unngår fete produkter.

Det finnes et stort antall legemidler for behandling av akne. For å oppnå det beste resultatet bør all aknebehandling foregå over en lengre periode (måneder til år). Målet med behandlingen er dels å redusere eksisterende kviser og dels å hindre at nye kviser oppstår i og med at sykdommen forblir i huden inntil man er vokst fra aknen. Det betyr at det kan være nødvendig med daglig behandling i flere år. Ta gjerne kontakt med en lege og forhør deg om hva som er den beste behandlingen for deg.

På apoteket selges det reseptfrie legemidler mot akne som inneholder bensoylperoksid. Disse legemidlene egner seg som førstevalg ved egenbehandling av akne.


Husk!

Det finnes effektiv behandling mot akne Vær sta og ha tålmodighet – gi behandlingen en sjanse til å gi resultat! Hvis reseptfrie legemidler ikke hjelper, tar du kontakt med en lege.

Informasjonen på siden er faktakontrollert av hudlege Birgitta Wilson Claréus.

Informasjonen på denne siden kan ikke erstatte en legekonsultasjon. Hvis du har symptomer som beskrives på vår hjemmeside, tar du kontakt med en lege for å få en diagnose samt riktig behandling.