Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com


Neglesopp er en normal plage. Cirka 5% av befolkningen i den vestlige verden får neglesopp. Neglesopp kan forårsakes av tre ulike typer sopp: Trådsopp (kalles også dermatofytter), gjærsopp eller muggsopp. Den første typen, dermatofytter, er den mest vanlige årsaken til neglesopp. Soppen lever av keratin, som finnes i hud- og neglvev. Soppen deler opp keratinen, noe som gir symptomer på huden eller på neglene.


Symptom

Soppen vokser langsomt og i begynnelsen gir den ofte bare mindre symptomer. Etter hvert blir neglen misfarget, tykkere og sprekker eller deler seg opp i flere lag. Som oftest er det neglene på føttene som rammes. Vanligvis angriper soppen først huden på føttene, spesielt mellom tærne, og deretter sprer den seg til tåneglene.

De som rammes av neglesopp søker ikke alltid hjelp. Man ser ikke alvorlig nok på plagen, kanskje er man flau over de stygge neglene eller så tror man ikke at det går an å gjøre noe for å få bukt med problemet. Men det gjør det! For å få hjelp med behandling av neglesopp bør du ta kontakt med legen din.

 

 
  Last ned brosjyr
 
 
Skriv ut brosjyren om Neglesopp - informasjon om et vanlig problem
(pdf, 245 kb)
 
     
 
 
 

Hva kan jeg gjøre selv?

  • For å unngå fotsopp, og dermed også redusere risikoen for neglesopp, samt for å hindre tilbakefall etter behandling, finnes det noen enkle tiltak som har stor virkning.
  • Ha en god fothygiene. Vask føttene med en nøytral såpe og tørk dem godt. Husk også på å tørke godt mellom tærne, slik at det er tørt også der.
  • Bytt gjerne strømper hver dag. Vask strømpene på 60ºC for å drepe eventuelle soppsporer.
  • Unngå tette sko og sko av plast. Det er bra å bytte sko i løpet av dagen. Joggesko skal kunne vaskes i maskin.
  • Ikke lån eller bytt sko med andre personer.
  • Bruk badesko i badehus eller i offentlige dusjer.


Informasjonen på siden er faktakontrollert av hudlege Birgitta Wilson Claréus.

Informasjonen på denne siden kan ikke erstatte en legekonsultasjon. Hvis du har symptomer som beskrives på vår hjemmeside, tar du kontakt med en lege for å få en diagnose samt riktig behandling.