Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com


Rosacea rammer cirka 10% av den voksne befolkningen og er en kronisk hudsykdom som oppstår i de sentrale delene av ansiktet, som f.eks. pannen, nesen, kinnene og haken. Den ses som rødme, hevelser og blemmer (de sistnevnte er sterile og inneholder dermed ikke bakterier).


Symptomer

Rosacea minner om akne, men skiller seg ut på flere viktige punkt. Både når det gjelder akne og rosacea har man røde knotter og noen ganger også blemmer. Rosacea har derimot ikke de hudormer (komedoner) som ofte finnes i forbindelse med akne. I tillegg rammes i første omgang de sentrale delene av ansiktet av rosacea (rundt og på nesen), mens akne finnes i hele ansiktet og ofte også på bryst og rygg.

Rosacea kommer som oftest noe senere enn akne, som oppstår fra puberteten og i tenårene, selv om akne kan vedvare helt opp til 30- til 40-årsalderen. Vanligvis starter rosacea i 30- til 40-årsalderen og sjelden før 20-årsalderen. Rosacea oppstår og kommer igjen i perioder – i utbrudd. Noen pasienter har ingen problemer mellom utbruddene, mens andre pasienter har små symptomer.
 
  Last ned brosjyr
 
 
Skriv ut brosjyren om Neglesopp - informasjon om et vanlig problem
(pdf, 245 kb)
 
     
 
 
 


Årsaker

Sol og kroniske solskader er en av årsakene til at man får rosacea. Sollys er en av de vanligste triggerfaktorene som kan utløse et utbrudd av sykdommen. Rosacea er mest vanlig hos personer med lys hud. Rosacea kan være arvelig. Ulike faktorer som øker blodkargjennomstrømningen til huden i ansiktet kan hos mange provosere frem en forverring.

Eksempler på dette er sterkt krydret mat, varme drikker, sol, varme, kulde, irriterende kjemikalier (noen ganger også vanlige hudkremer), alkohol og stress. Det er velkjent at sterke kortisonkremer i ansiktet kan fremkalle rosacea. Reseptfri hydrokortison er derimot som regel "ufarlig". Man skal naturligvis prøve å unngå disse faktorene, men det er normalt at man ikke kan avgjøre hva som utløser symptomene.


Hva kan jeg gjøre selv?

Det finnes ingen spesiell diett mot rosacea, men unngå slike faktorer som gjør at huden blir varm og rødmer.

Som ved de fleste hudsykdommer, opplever noen forbedring ved å være i solen, men man bør ikke være i solen uten beskyttelse. Aller helst bør man unngå soling.
Det finnes dekkende preparater til å skjule rødme og utslett for salg.
Det finns ingen gode reseptfrie rosacea-middel, så hvis du mistenker at du har rosacea, tar du kontakt med en lege for å få hjelp og behandling.

Informasjonen på siden er faktakontrollert av hudlege Birgitta Wilson Claréus.

Informasjonen på denne siden kan ikke erstatte en legekonsultasjon. Hvis du har symptomer som beskrives på vår hjemmeside, tar du kontakt med en lege for å få en diagnose samt riktig behandling.