Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com 

Hva er solar keratose?


Solar keratose er en solskade som ser ut som en rød, ofte skorpebelagt flekk i huden. Den er vanligst på solutsatte steder på kroppen som hode og ansikt. Solar keratose forekommer oftest hos personer over 40 år. Det kan etter hvert bli mange slike hudforandringer innenfor et hudområde som har fått for mye sol. De er som oftest ufarlige, men kan en sjelden gang utvikle seg til plateepitelkreft, som er en mer alvorlig form for hudkreft.


Hva er basalcellekreft?

Basalcellekreft (BCC, basaliom, basalcellecarcinom) er den vanligste formen for hudkreft, og minst 6000-8000 tilfeller blir hvert år registrert i Norge. Solbestråling er en viktig årsak, og denne kreftformen er vanligst på solutsatte steder som hals, hode og nakke. BCC vokser langsomt, ofte har pasienten hatt hudforandringen(e) i flere måneder før lege oppsøkes. BCC skiller seg fra andre krefttyper ved at den meget sjelden sprer seg (metastaserer) til andre organer. Men: BCC ødelegger huden og må derfor behandles.


BEHANDLING

AK kan behandles med kirurgi, cryosurgery (som er frysing med flytende nitrogen) eller fotodynamisk terapi (en medisinsk krem kombinert med lys). Fotodynamisk terapi er i hovedsak brukt på mange AK bør behandles.


Fotodynamisk behandling

Fotodynamisk behandling er en relativt ny behandling av vanlig hudkreft (basalcellecarcinom, basaliom, basalcellekreft), begynnende plateepitelkreft (Morbus Bowen) og solskadet hud (solar keratose).

Behandlingen går over tre trinn

Først skraper legen bort sykt vev og eventuelle skorper. Deretter smøres en krem (Metvix®) på hudområdet som skal behandles, og det dekkes til med plaster. Pasienten må så vente i 3 timer, og i ventetiden kan pasienten forlate klinikken om ønskelig. Så fjernes krem og plaster, og huden belyses med rødt lys.

Kremen innholder et medikament (methylaminolevulinat), som trekker inn i kreftcellene og gjør disse følsomme for det røde lyset. Under belysningen skjer det en fotokjemisk reaksjon som gjør at de syke cellene ødelegges. Den normale huden påvirkes lite.

De fleste trenger en eller to behandlinger med 1-2 ukers mellomrom. Noen ganger gjentar man behandlingen etter noen måneder om ikke alt det syke vevet ble borte i første behandlingsrunde.

Under belysningen beskyttes øynene med spesialbriller. Belysningen kan kjennes varm og stikkende, og dette kan fortsette i avtagende grad noen timer etter belysningen. Ubehaget under belysningen lindres med kaldt vann, og noen får reseptfrie smertestillende tabletter. Enkelte kan oppleve smerter som krever annen type lindring, for eksempel lokalbedøvelse. Hjemme kan man kjøle ned området, for eksempel med isbiter i en plastpose eller en kald klut.

Hva skjer etter behandlingen?

Hudområdet som er belyst blir rødt, hovent og sårt. Etter et par dager dannes en skorpe som faller av etter 2-3 uker. Dersom det oppstår tegn på infeksjon i form av verk etc. (sjelden), må man rense dette med lokale midler som en får kjøpt på apoteket uten resept (Pyrisept, Klorhexidin, Brulidine krem). Hjelper ikke dette, må man kontakte behandlende lege.

Selve hudområdet vil normalt være litt rødt de første ukene. Som regel blir det kosmetiske resultatet meget bra, slik at det oftest er lite synlig hvor huden er blitt behandlet. Kontroll av hudkreft bør skje etter 3-6 mnd. og siste kontroll etter ca. 2 år.

Solråd

Solen er den viktigste årsaken til at man får hudkreft eller solskader. Det er svært viktig både å beskytte det behandlede hudområdet og huden generellt med solkrem med høy faktor (minst faktor 20-25) når man er i solen. Det er viktig at solkremen inneholder både UVA og UVB filter.Metvix® krem 160 mg/g metylaminolevulinat

Utarbeidet av Ana Maria Solér, Hudlege, Dr. Med.