Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com DermQuest

Hjem >  Behandlingsområder for Helsepersonell > Veneriske vorter (kondylomer)Kjønnsvorter er en svært vanlig kjønnssykdom. Sykdommen gir vorter i underlivet, på penis, rundt skjedeåpningen og andre steder i underlivet.

Utslettene skyldes et vortevirus som er i slekt med de virusene som gir hånd- og fotvorter. Vortene smitter via direktekontakt, men trolig kan også våte håndklær overføre smitten. Fra man blir smittet, tar det minst én måned før det dannes vorter, og det kan ta opp til flere år før vortene utvikler seg. Vorteviruset kan også ligge latent i underlivet i lang tid uten å gi symptomer. Trolig kan man dermed smitte partneren sin. For at man skal kunne få kondylomer, må huden være mottakelig for vorteviruset.

Det finnes 3 typer vorter: spisse, knudrete eller helt flate. Sistnevnte kan være vanskelig å få øye på. Kondylomer kan noen ganger være vanskelige å skille fra talgkjertler, som det er rikelig av i underlivet.

Det finnes ingen tester som kan påvise om en person har kjønnsvorter eller ikke. Diagnosen stilles ved undersøking, ofte med en forstørrelseslampe.

Som alle vortevirus, er kondylomer en sykdom som leges av seg selv hos de aller fleste. Det tar vanligvis 6–12 måneder, men enkelte kan også ha vortene mye lenger.

Vortene behandles i første omgang ved at man pensler på en oppløsning eller krem som inneholder podofyllotoksin. Behandlingen går over 3 dager per uke i noen uker. En alternativ behandling er frysebehandling, som kan gjøres uten bedøvelse. Ved kirurgiske inngrep bedøves huden først med en salve. Slike inngrep kan være å klippe, skjære eller brenne bort vortene.

Når kondylomene er borte, kommer de sjelden tilbake, selv om det forekommer. Etter 3 måneder kan man regne seg som frisk.

Condyline® 5 mg/ml liniment, oppløsning

Informasjonen på denne siden er faktakontrollert av Birgitta Wilson Claréus.