Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com DermQuest


Hvis en voksen rammes av et aknelignende utslett i ansiktet, snakker vi ofte om "voksenkviser". Selv om man kan få og ha akne i voksen alder, er det mer sannsynlig at man har fått rosacea. Sykdommen er kronisk og kommer i utbruddsfaser.

  Pasientens utslett oppstår på de sentrale delene av ansiktet og ligner på kviser, men inneholder ingen bakterier. Hudormer eller svarte prikker forekommer ikke. Ansiktsfargen er ofte sterkere, og overfladiske blodkar er vanlig. Noen ganger kan mer alvorlige former for rosacea med tiden gi opphav til en grov og klumpete nese som forårsakes av en kraftig tilvekst av talgkjertler, såkalt rinofyma. Dette forekommer særlig hos menn. Ofte kan pasienten få plager med ulike typer øyebetennelser.

Utslettene kan behandles utvortes med krem/gel som f.eks. inneholder metronidazol, eller med oral antibiotikabehandling. Behandlingsformene kan gis hver for seg eller i kombinasjon. Oralt antibiotika gis ofte ved øyesymptomer. De forstørrede blodkarene og vevsøkningen på nesen kan bare påvirkes ved hjelp av laser.


Det viktigste for en pasient med rosacea er å unngå såkalte triggerfaktorer for dermed å slippe utbrudd. Krydret mat, alkohol, stress og sol er eksempler på faktorer som kan føre til utbrudd av rosacea.

Galdermas produkter behandler rosacea på en moderne måte og kan kombineres med hverandre.

Rozex® (metronidazol) finnes både som krem og gel. Gelen er egnet som rosaceabehandling ved normal til fet hud, og kremen kan med fordel brukes ved litt tørrere hud. Rozex® kan brukes både som monoterapi og i kombinasjon med oral antibiotikabehandling1.

Rozex® 0,75% gel

Rozex® 0,75% krem

Tetracykliner er orale antibiotika med effekt på rosacea1.

Tetralysal® 300 mg kapsler (lymecyklin)

Du kan bestille vår pasientinformasjon "Rosacea – informasjon om et problem for voksne" til pasienter med rosacea.


1. M.V. Dahl, H.I. Katz, G.G. Krueger, L.E. Millikan, R.B. Odom et al. Topical Metronidazole Maintains Remissions of Rosacea. Arch Dermatol. 1998; 34:679–683.

Informasjonen på denne siden er faktakontrollert av hudlege Birgitta Wilson Claréus.