Galderma


 
Basiron.com Restylane.com Dermaquest.com DermQuest


Vanlige vorter på hender og føtter er godartede, selvlegende endringer som forårsakes av vortevirus. Alle rammes av vorter en eller annen gang i løpet av livet. Det antas at vorter forsvinner når kroppens immunforsvar oppdager vorteviruset og angriper vorten. Man kan sette i gang eller støtte denne prosessen ved at man regelmessig irriterer vorten ved å legge på vortemiddel og fjerne vortevev.

Den som er rammet, må selv bestemme om vortene skal behandles. I første omgang behandles vortene med salisylsyreholdig vortemiddel daglig eller noen ganger i uken, etter at den fortykkede huden er filt ned.

Frysekirurgisk behandling med flytende nitrogen er omtrent like effektivt som behandling med vortemiddel. Frysebehandlingen gjør vondt og gir smerter en stund etterpå fordi man prøver å danne blemmer for å få best mulig effekt. Behandlingen må ofte gjentas mange ganger.

Kirurgisk operasjon er ikke mer effektivt på sikt enn vanlig egenbehandling. Dessuten risikerer man bivirkninger. Det verste er arr som ikke forsvinner, og som stadig verker. For å unngå disse ulempene behandles vorter bare med kirurgi i unntakstilfeller, og da hos voksne med alvorlige eller invalidiserende plager.

En behandling som ofte gir mindre belastningssmerte, er nedfiling av de tykke hyperkeratosene som danner seg rundt vorten. De presser på det underliggende vevet og gir ømhet/smerte ved belastning.

Verucid® liniment, oppløsning

Informasjonen på denne siden er faktakontrollert av hudlege Birgitta Wilson Claréus.