Galderma

Akne on ihon talirauhasten krooninen tulehdus. Puberteetin alussa sukupuolihormonit stimuloivat talirauhasia kehittämään lisää rasvaa. Tämän huomaa ihon rasvoittumisesta. Samaan aikaan myös ihosolut lisääntyvät entistä kiivaammin. Ne tukkivat talirauhasten suun niin, ettei osa talista pääse ulos. Tällöin muodostuu musta- tai valkopää (eli komedo). Musta- ja valkopäät näkyvät ihon pinnalla pieninä vaaleina kohoumina, joista joidenkin keskellä on musta piste.

Niiden sisällä on talia, ihosoluja ja ihon normaaliin bakteerikantaan kuuluvia bakteereja. Bakteerit viihtyvät loistavasti niukkahappisessa ympäristössä ja lisääntyvät komedon sisällä. Samalla muodostuu aineita, jotka voivat aiheuttaa ihohuokosen ja sitä ympäröivän kudoksen tulehtumisen. Tulehdus ilmenee finninä eli punaisena ja kipeänä kyhmynä, joka ennemmin tai myöhemmin muuttuu kärjestään kellertäväksi.

Suurin osa finneistä paranee itsestään, mutta niistä, jotka kovettuvat ja tunkeutuvat syvälle ihoon, voi jäädä pysyvä arpi. Kaikista komedoista ei kehity finniä, mutta niin kauan kuin talin eritys ja ihosolujen kehitys on lisääntynyt, myös musta- ja valkopäitä muodostuu ja uusia finnejä saattaa kehittyä.

Nuoren akne on yleensä pahimmillaan 15-18-vuotiaana, ja se alkaa parantua ja katoaa yleensä 20 ikävuoteen mennessä. Aknea esiintyy myös vanhemmilla ja silloin ennen kaikkea naisilla.

   

Talirauhaset aknessa

  Sulkeutuneet komedot eli valkopäät
Eivät juurikaan näy, mutta ne tuntuvat ihon alla pieninä kohoumina.
     
  Avoimet komedot eli mustapäät
Näyttävät hieman koholla olevilta täpliltä, joiden keskellä on tumma piste. Tumma piste ei ole likaa, vaan ihosta tavallisestikin löytyvää väripigmenttiä.
     
  Finni
Ihossa ja talirauhasissa normaalisti olevat bakteerit ovat lisääntyneet ja iho on tulehtunut – finni on syntynyt.
     
  Märkäpää
Talirauhanen on puhjennut ja tulehdus on levinnyt finnin ympärille.


Mitä voin tehdä itse?

Pese kasvosi 1-2 kertaa päivässä miedolla ja hellävaraisella saippualla tai puhdistusvoiteella. Vältä rasvaisia (paksuja) voiteita, sillä ne voivat tukkia ihohuokosia. Voit hyvin käyttää peitevoidetta finnien peittämiseen, kunhan vain vältät rasvaisia voiteita.

Aknen hoitoon on paljon erilaisia lääkevalmisteita. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi aknea on aina hoidettava riittävän pitkän aikaa (muutamista kuukausista vuoteen). Hoidon tarkoituksena on toisaalta vähentää olemassa olevia finnejä, ja toisaalta estää uusien finnien syntyminen, sillä itse sairaus säilyy ihossa, kunnes aknesta on ”kasvettu yli”. Tämä tarkoittaa sitä, että päivittäistä hoitoa voi olla tarpeen jatkaa usean vuoden ajan. Juuri sinulle sopivasta hoidosta olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Apteekeissa myydään hyviä reseptivapaita aknelääkkeitä, jotka sisältävät bentsoyyliperoksidia. Ne sopivat ensiavuksi aknen itsehoidossa.


Muista!

Aknea voidaan hoitaa tehokkaasti. Ole sinnikäs ja kärsivällinen – anna hoidolle aikaa tuottaa tuloksia! Jos reseptivapaat lääkkeet eivät auta, käy lääkärissä.

Sivuilla olevat tiedot ovat ihotautilääkäri Birgitta Wilson Claréusin tarkistamia.

Näillä sivuilla olevat tiedot eivät korvaa lääkärin apua. Jos oireesi vastaavat kotisivuillamme olevia kuvauksia, käy lääkärissä, jotta sairautesi voidaan diagnosoida ja hoitaa oikein.