Galderma
Alkuun > Hoitoalueet - Yleisö > KondyloomaVisvasyylä on erittäin tavallinen sukupuolitauti. Sairaus aiheuttaa kipuja alapäässä, siittimessä, emättimessä ja muissa sukupuolielimissä. Taudin aiheuttaa syylävirus, joka on sukua käsi- ja jalkasyylän aiheuttavalle virukselle. Syylät tarttuvat suorassa kosketuksessa, mutta myös kosteat pyyhkeet voivat ilmeisesti aiheuttaa tartunnan. Tartunnan saamisen jälkeen kestää vähintään kuukauden ennen kuin syyliä alkaa kehittyä ja niiden puhkeaminen voi kestää jopa vuosia. Syylävirus voi myös olla latenttina alapäässä pitkään aiheuttamatta mitään oireita. Tänä aikana voit todennäköisesti tartuttaa
kumppanisi.

Jotta kondylooman voi saada, ihon on oltava herkkä syylävirukselle. Syyliä on kolmenlaisia: teräväkärkisiä, paukamia tai täysin tasaisia, joita voi olla vaikea havaita silmin. Kondyloomaa voi joskus olla vaikea erottaa talirauhasista, joita alapäässä on paljon.

Ei ole olemassa mitään koetta, jolla voitaisiin varmasti määrittää, onko henkilöllä visvasyylä vai ei. Diagnoosi tehdään tutkimuksella usein suurentavan lampun alla.

Kaikkien syylävirusten tapaan kondylooma on sairaus, joka paranee useimmilla itsestään.

Tauti kestää yleensä 6 -12 kuukautta, vaikka joillakin henkilöillä syylät voivat kestää huomattavasti pidempäänkin.

Hoito koostuu pääasiassa siitä, että tautikohtaa penslataan liuoksella tai voiteella, jossa on syyliä tappavaa podofyllotoksiinia. Hoitoa otetaan kolme päivää viikossa muutaman viikon ajan. Vaihtoehtoinen hoito on jäädytyshoito, joka voidaan tehdä ilman puudutusta. Kirurgiseen hoitoon päädyttäessä iho puudutetaan voiteella ennen toimenpidettä, joka voi merkitä syylien leikkaamista, viiltämistä tai polttamista pois.

Kun kondylooma on parantunut, se uusiutuu harvoin, mutta sitäkin tapahtuu. Jos syyliä ei ole ollut kolmeen kuukauteen, potilas voi pitää itseään parantuneena.

Jos naisella tai hänen kumppanillaan on kondylooma, hänen kannattaa käydä säännöllisesti irtosolukokeissa, joita julkinen terveydenhoito tarjoaa, koska kondyloomavirus voi aiheuttaa kohdussa solumuutoksia.

Sivun tiedot on laatinut ihotautilääkäri Birgitta Wilson Claréus. Tämän sivun tiedot eivät koskaan korvaa käyntiä lääkärillä. Jos sinulla on sivustossamme kuvattuja oireita, ota yhteyttä lääkäriin, jotta saat diagnoosin ja oikean hoidon.