GaldermaNoin 2-10 prosenttia aikuisväestöstä sairastaa rosaceaa (ruusufinni). Se on krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta, pieniä näppylöitä ja tulehduksellista ihottumaa kasvoissa, etenkin otsassa, nenässä, poskissa ja leuassa..


Oireet

Vaikka rosacean ja aknen oireet ovat osittain samanlaisia (esimerkiksi punoittavia, pieniä näppylöitä ja märkärakkuloita), niillä on myös useita eroja. Rosacean yhteydessä ei esiinny aknelle tyypillisiä ihomatoja, komedoja. Rosaceaa esiintyy lähinnä kasvojen keskiosissa, kun taas aknea esiintyy kasvoissa kauttaaltaan sekä selässä ja rinnassa.Rosacean klassiset oireet.
 
  Lataa PDF-muodossa
 
 
Tulosta Rosaceaa käsittelevä esitteemme (pdf, 4 mb)
 
     
 
 
 


Alkuperä

On yhä arvoitus, miksi joillakin esiintyy rosaceaa. Osaksi syy voi olla siinä, että mekanismit, jotka ohjaavat kasvojen verisuonien toimintaa, aloittavat jollakin tavalla tulehdusprosessin. Rosacea on yleisempää henkilöillä, jotka saavat helposti punoitusta lämmön ja stressin vaikutuksesta. Aurinko ja auringon aiheuttamat krooniset ihovauriot ovat epäilemättä tärkeitä rosacean taustatekijöitä. Nämä ovat tavallisempia vaaleaihoisilla henkilöillä kuten rosaceakin. On myös olemassa teorioita, että rosacean, kuten myös aknen, taustasyy on kasvojen talirauhasissa. Rosaceaa aiheuttavia bakteereita ei kuitenkaan ole löydetty, vaikka hoidossa käytetään usein antibiootteja.


Oireita pahentavat tekijät

Esimerkkejä tekijöistä, jotka voivat aiheuttaa oireiden pahenemista, ovat vahvasti maustettu ruoka, kuumat juomat, aurinko, lämpö, kylmyys, ärsyttävät kemikaalit (toisinaan myös tavalliset ihovoiteet), alkoholi ja stressi. On hyvin tunnettua, että vahvat kasvoilla käytettävät kortisonivoiteet voivat aiheuttaa rosaceaa. Ilman reseptiä saatava hydrokortisoni on kuitenkin useimmiten "vaaratonta". Jos oireet pahenevat nopeasti (tuntien kuluessa) henkilön jouduttua kosketuksiin edellä mainittujen tekijöiden kanssa, kyseistä tekijää tai tekijöitä on tietenkin välteltävä. Ikävä kyllä on vaikea selvittää, mikä oireet laukaisee. Huomattavaa on myös, etteivät oireet pahene kaikilla minkään tekijän vaikutuksesta. Kaikkien rosaceaa sairastavien täytyy yleisesti välttää liiallista oleskelua auringossa.Mitä voin tehdä itse?

Rosacean hoitoon ei ole olemassa mitään ilman reseptiä saatavaa lääkettä. Sen sijaan on olemassa useita asioita, joita jokainen voi tehdä itse:
o Vältä ruokia ja tuotteita, jotka aiheuttavat ihon kuumotusta tai punoitusta.
o Älä ärsytä helposti punoittavaa ihoa, vaan vältä voimakkaita saippuoita, alkoholia sisältäviä kasvojenhoitotuotteita ja muita ulkoisesti käytettäviä alkoholiliuoksia.
o Vältä kuorintatuotteita.
o Ota aurinkoa varovasti. Aurinkosuojavoiteet ovat tärkeitä, mutta varjo on niitä parempi.

Kuten useimmissa ihosairauksissa, joillakin potilailla oireet paranevat auringossa oleskellessa. Noin 20- 30 prosentilla rosaceaa sairastavista käy näin. Teoriassa aurinko kuitenkin aina pahentaa oireita pitkällä aikavälillä. Siksi liiallista oleskelua auringossa tulee välttää. Kosmetiikkaliikkeistä on saatavissa peittäviä valmisteita punoitukseen, mutta ne saattavat ärsyttää ihoa.

Yhteistyössä Mats Bergin kanssa. Uppsalan akateemisen sairaalan ihotautiklinikka.